Bandosofie.jouwweb.nl
Home » Voorbeeld » Jose Rizal

José Rizal

Film: http://www.youtube.com/watch?v=dl_Klk4Hc5o

Filmfragment met Eng ondert.: http://www.youtube.com/watch?v=qaNv45WABk8&feature=related

Documentaire: http://www.youtube.com/watch?v=Cd2DodIR-pU&feature=related

CHILDHOOD: http://www.youtube.com/watch?v=koI_ZfQbzWk&feature=related

José Rizal (volledige naam: José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda) (Calamba City, 19 juni 1861 - Manilla, 30 december 1896) is de nationale held van de Filipijnen en was een schrijver, nationalist en de meeste prominente voorstander van hervormingen in de Filipijnen aan het einde van het Spaanse koloniale tijdperk en van de uiteindelijke onafhankelijkheid. De militaire berechting en de executie van Rizal in 1896 maakte van hem een martelaar van de Filipijnse revolutie. Zijn sterfdag wordt nog steeds herdacht middels de Filipijnse nationale feestdag Rizal Day.

 

Rizal was een vruchtbaar schrijver. Zo schreef hij gedichten, essays, dagboeken, brieven en novellen. Zijn twee meest bekende werken zijn de novellen Noli Me Tangere en El Filibusterismo.[1] Deze werken, waarin commentaar werd geleverd op de Filipijnse samenleving, waren de kern van de literatuur die de inspiratie vormde voor een afwijkende mening onder vreedzame hervormers en spoorden de strijdlust onder gewapende revolutionairen aan.

 

Rizal was de oprichter van La Liga Filipina, een organisatie waaruit uiteindelijk de revolutionaire beweging Katipunan geleid door Bonifacio en Aguinaldo voortkwam.[2]. Rizal was voorstander van vreedzame institutionele hervormingen in plaats van een gewelddadige revolutie. De algemene consensus is echter dat zijn martelarendood heeft gewerkt als een katalysator voor de Filipijnse revolutie.

 

Voetnoten en referenties

 

    ↑ Zijn boek Noli was een van de eerste novellen in Azië geschreven buiten China en Japan en was een van de eerste novellen met als onderwerp anti-koloniale rebellie (zie ook: [1]. Geraadpleegd op 10 januari 2007).

    ↑ Andres Bonifacio was lid van La Liga Filipina. Na de arrestatie en verbanning van Rizal werd de groepering ontmanteld en brak zij op in twee delen. De katipunan was de radicalere en gewelddadige van de twee (zie ook:[2].Geraadpleegd op 10 januari 2007).

U bevindt zich hier: Home Rubrieken Filipijnse helden Jose Rizal

vrijdag, 27 mei 2011 19:53

Jose Rizal

 

    font size decrease font size increase font size

    Print

    Email

 

Dr. Jose RizalDe Filipijnse nationale held Jose Rizal was een man van grote intellectuele kracht en met een geweldig artistiek talent. Vanaf 1882 verbleef hij tien jaar in Europa waar hij verschillende studies met succes afrondde. Hij begon er met het schrijven van zijn romans, waarin aanklachten tegen de katholieke kerk en het Spaanse koloniale bewind centraal stonden. De Spanjaarden beschouwden hem daarom als staatsgevaarlijk en veroordeelden hem tot de doodstraf. In 1896 werd hij geëxecuteerd.

 

Tekst: Marco Schutter

 

Op 19 juni 1861- 150 jaar geleden - werd Jose Rizal Mercado y Protasio Alonso Realonda geboren in Calamba, Laguna. In 1877 voltooide hij zijn opleiding in natuurwetenschappen aan het Ateneo Municipal de Manilla. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Santo Tomas, maar stopte omdat hij vond dat Filipijnse studenten werden gediscrimineerd.

Naar Europa

 

Zonder medeweten van zijn ouders vertrok hij in 1882 per boot naar Madrid, waar hij ging studeren aan de Universidad Central de Madrid. In juni 1884 ontving hij er op 23-jarige leeftijd zijn medische graad. Het jaar erna studeerde hij af in filosofie en letteren. Vervolgens ging hij naar de universiteit van Parijs en naar de universiteit van Heidelberg om zijn onderzoek op het gebied van de oogheelkunde te voltooien. Bij dat onderzoek werd hij geïnspireerd door de blindheid van zijn moeder. In 1887 haalde hij zijn tweede doctoraat in Heidelberg.

Gedurende zijn verblijf in Europa leerde hij meer dan tien talen spreken. Hij blonk uit in martial arts, schermen, beeldhouwkunst, schilderkunst, onderwijs, antropologie en journalistiek. Hij begon er ook met het schrijven van romans. Zijn eerste was getiteld "Noli me tangere", geschreven in het Spaans en in 1887 gepubliceerd in Berlijn. In deze roman beschreef hij zijn aanklachten tegen de katholieke kerk en het Spaanse koloniale bewind in de Filipijnen.

Staatsgevaarlijk

 

Vanwege zijn aanklachten werd Rizal er door de Spaanse koloniale machthebbers van beschuldigd een onruststoker te zijn. Hij werd gedagvaard en moest zich verdedigen tegen beschuldigingen van het verspreiden van gezagsondermijnende ideeën. Hoewel de Spaanse gouverneur zijn verklaring aanvaardde, was de katholieke kerk niet bereid om hem te vergeven.

In 1891 verscheen zijn tweede roman onder de naam "El Filibusterismo", waarin hij pleitte voor vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten voor de Filipino's. Tevens pleitte hij ervoor om de corrupte Spaanse geestelijken te vervangen door Filipijnse priesters. Hoewel hij niet pleitte voor onafhankelijkheid van de Filipijnen, beschouwden de koloniale machthebbers hem toch als een staatsgevaarlijke radicaal.

Doodstraf

 

In 1892 keerde Rizal terug naar de Filipijnen. Vrijwel onmiddellijk na zijn aankomst werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij het voorbereiden van een opstand en verbannen naar Dapitan, Mindanao. In diezelfde periode groeide het verzet tegen de Spaanse koloniale overheersing en in 1896 brak de Filipijnse revolutie uit. Onderweg naar Cuba, om daar te helpen met de bestrijding van de gele koorts, werd hij onderschept door de Spanjaarden en uitgeleverd aan Manilla.

 

Hij werd aangeklaagd wegens samenzwering, opruiing en rebellie en berecht door de krijgsraad. Ondanks het gebrek aan bewijs werd hij veroordeeld tot de doodstraf en op 30 december 1896 geëxecuteerd door een vuurpeloton. Vlak voor zijn executie trouwde hij met zijn geliefde Josephine Bracken, die hij in Dapitan had leren kennen.

 

Link: http://www.tambuli.nl/rubrieken/filipijnse-helden/item/376-jose-rizal