Bandosofie.jouwweb.nl

Bitcoin

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Bitcoin
Land internationaal
Afkorting of valutateken BTC, BitcoinSign.svg
Bitcoin logo
Bitcoin logo
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken.

Beschrijving

Bitcoins kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van het wallet bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst. In beide gevallen kan het geld naar een ander persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een Bitcoinadres.

Dit elektronische geld maakt gebruik van een database verspreid over knooppunten van een peer-to-peer-netwerk om transacties te journaliseren, en maakt gebruik van cryptografie om te voorzien in de nodige beveiliging, zoals dat Bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is, en nooit meer dan één keer uitgegeven kunnen worden door die eigenaar.

Bitcoins worden anno 2013 onder andere geaccepteerd in het Delftse stadscafé De Waag.[1]
Een Bitcoinminer met een ASIC-chip.

De peer-to-peertopologie van Bitcoin en het ontbreken van centrale administratie maakt het praktisch onmogelijk voor een overheid, of ieder ander, om de waarde van Bitcoins te manipuleren of meer inflatie te induceren dan er van tevoren is vastgelegd. Eerst werd gedacht dat dit ervoor zorgde dat hiermee de eigendom en overdracht van waarde anoniem was. Maar midden 2013 is vastgesteld dat mensen die bitcoins gebruiken voor criminele activiteiten makkelijk te traceren zijn. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Californië in San Diego. Vaak is de identiteit van gebruikers simpel te achterhalen en is geld witwassen met de digitale valuta niet zo eenvoudig als gedacht. Van bitcoin werd lang gesteld dat het een eenvoudige manier was om anoniem geld over te hevelen. Maar volgens de onderzoekers is dat niet waar. Via trucjes is te achterhalen wie de zender en ontvanger zijn van de digitale munten. Elke transactie wordt opgeslagen in een zogenoemde blokketting waarin informatie staat over de accounts die betrokken zijn en hoeveel bitcoins zijn overgemaakt. Dit is een essentieel onderdeel van het systeem: op deze wijze kunnen mensen niet dezelfde munten opnieuw gebruiken. Hoewel bitcoin-transacties niet zo transparant zijn als creditcardgegevens zijn de onderzoekers van mening dat deze munt dus zeker niet zo anoniem is als contant geld.

Bitcoin is een van de eerste implementaties van een concept genaamd cryptocurrency oftewel cryptografisch geld, dat voor het eerst in 1998 beschreven werd door Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist, en geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto (pseudoniem van een onbekende persoon of groep). Het idee achter de werking van Bitcoin is te lezen in een document van Satoshi Nakamoto.[2][3]

De Bitcoin dient virtueel "gedolven" te worden. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de Bitcoin delven ('mining'). Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers. Er zijn inmiddels diverse groepen actief op internet waar mensen samen kunnen zoeken naar het elektronische geld, door alle gezamenlijke rekenkracht van de computers in te zetten tijdens het delven, de zogeheten 'mining pools'.

Sinds 2013 worden ASIC's gebruikt om Bitcoins mee te delven. De speciaal daarvoor ontwikkelde chips zijn sneller en energiezuiniger dan de GPU's die voorheen gebruikt werden voor dat doel.

In 2013 zijn in Canada de eerste bitcoin pinautomaten geplaatst, waar gebruikers tegen betaling van Canadese dollars bitcoins in hun elektronische portemonnee kunnen verkrijgen. De pinautomaten leveren een QR-code die door de gebruikers kan worden gescand en omgeruild kan worden tegen hetzij bitcoins, hetzij Canadese dollars.[4]

Bitcoins in Nederland zowel positief als negatief in het nieuws

De nieuwe virtuele munt krijgt steeds meer bekendheid, ook in Nederland. Met name de koerswisselingen zoals die vanaf november 2013 te zien zijn geweest hebben voor flink wat media-aandacht gezorgd. Zo zouden de eerste Nederlandse bitcoinmiljonairs[5] inmiddels een feit zijn, en wordt er druk gespeculeerd welke kansen de nieuwe valuta allemaal bieden voor de toekomst. Niet iedereen is echter laaiend enthousiast. Onder andere de Rabobank[6] en de Nederlandsche Bank[7] waarschuwen voor mogelijke risico's die de bitcoin met zich mee kan brengen. Of, en zo ja wanneer de bitcoin in Nederland een wettig en veilig betaalmiddel kan worden, is dus nog verre van zeker en zal de toekomst moeten uitwijzen.

Bitcoins worden ook in Nederland steeds vaker geaccepteerd

Al vanaf het begin zijn er acceptanten, maar vanaf eind 2013 bieden de eerste grotere e-commercebedrijven een bitcoin betaaloplossing aan. Overigens wordt er vaak gebruikgemaakt van een tussenstap in de vorm van een betaalprovider, wat ervoor zorgt dat de bitcoins direct bij de transactie (grotendeels kunnen) worden ingewisseld. Op deze wijze zal er in de boekhouding van deze bedrijven mogelijk geen bitcoin te zien zijn omdat deze al bij de transactie zijn ingewisseld voor euro's. Verwacht wordt dat het hier dus vooral om het genereren van media-aandacht gaat en deze spelers met de betaalmethode op zichzelf dus nog niet veel nieuwe klanten verwachten.

In een uitspraak van 14 mei 2014 oordeelde de rechtbank Overijssel[8] dat de Bitcoin wettelijk niet als geld gezien kan worden, maar net als zilver en goud een ruilmiddel is. Dit heeft naar het oordeel van de rechtbank tot gevolg dat men in geval van wanprestatie geen recht heeft op vergoeding van schade geleden door verschillen in de wisselkoers (zogenaamde koersschade).[9]

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bier kopen met virtuele muntjes in Delft, Omroep West, 5 april 2013 (archief)
  2. (en) PDF-document Document van Satoshi Nakamoto over de principes achter bitcoin
  3. PDF-document Nederlandse vertaling van het document
  4. Nu.nl: Canada komt met 's werelds eerste bitcoin pinautomaat NU.nl, geraadpleegd 27-10-2013
  5. Nederland kent eerste bitcoinmiljonairs AD.nl, 19 november 2013
  6. Interne commissie Rabobank: niet meewerken aan Bitcoin-handel Tweakers.nl, 28 november 2013
  7. Consumenten dienen zich bewust te zijn van de risico's van virtuele valuta dnb.nl, 3 december 2013
  8. Rb. Overijssel 14 mei 2014, ECLI:NL:RBOVE:2014:2667.
  9. 'Bitcoin geen geld maar een ruilmiddel', SDU Nieuws Vermogensrecht 2014/205.

Maak jouw eigen website met JouwWeb