Bandosofie.jouwweb.nl
Home » passie in de dans

passie in de dans

Overal ter wereld willen mensen bewegen met elkaar om uitdrukking te kunnen geven over van een gevoel dat vaak een rijk vermaak zal kunnen betekenen in een mensenleven. Deze passie die ik overal en zal overal ten uitvoer gebracht mogen worden. Ik sprak een paar jaar geleden met Maurits van Geel van het Internationlae Nedelandse Danstheater en wilde graag met hem samenwerken, maar helaas was hij alweer met zijn laatste voorstelling bezig en kon ik hem niet genoeg enthousiastmeren voor de Filippijnse folklore dans die misschien eenvoudig is maar erg doeltreffend in mijn ogen. Maar ja, dat is misschien wel allemaal veel te persoonlijk van mij opgevat. Ik word er in ieder gaval vrolijk van als ik het zie en zelfs vele Filippijnen zullen deze dansen maar stijf en truttig vinden. Een jaar later zag ik de laatste voorstelling van Maurits over de oorsprong van de dans en maakte wat opnames vanaf de achterste rij in de zaal.

 

dans op straat in Barcelona

Dinin Dansvoorstelling

Dans op straat in Avignon

Dans van bewegingstheater DININ

Dinin; Dronkemansscene

Dinin: Dronkemansscene - close up

Dinin: Dronkemansscene - close up

Dinin: kleurfoto

 

BEWEGING VAN VERTELLERS IN MIJN JEUGD

Een belangrijke beweging van de dochter van een dominee in de jaren 60

   

Vrijwel alle kinderen zijn in mijn tijd opgegroeid met de beweging van Anne M.G. Schmidt. Zij was een dochter van een dominee die zoals velen van haar geloof was afgevallen. Zij schreef teksten die regelrecht bij haar vader moesten aankomen, maar vanwege de zeer grote misvattinging in die tijd ging zij er  onverschrokken mee door. Of dat wil zeggen: Totdat er iemand kwam die haar werkelijk een halt toe kon roepen en dat  was werkelijk een  zeer respectvolle Nederlands dichter, schrijver, criticus en vertaler met de naam Adriaan Morriën.

De werkelijke beweging van Pippi Langkous

Niet veel later kregen we in Nederland ook te maken met de vertellingen van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, waar vrijwel alle Europese kinderen mee op zijn gegroeid. Het ontstaan van een zeeroversdochter kan alleen wel iets verduidelijkt worden. Dit komt natuurlijk ook ergens vandaan, net zoals haar onderwerp over de dood in de Gebroeders Leeuwenhart. Ik was zelf altijd een groot fan van haar werk en heb er zelfs wel lezingen over willen geven. Maar pas op latere leeftijd kwam ik er achter dat het verleden van zowel Astrid Lindgren, alsmede haar bevriende Nederlands sprekende vertaalster Rita Verschuur, beiden een overeenkomsige scheiding met hun mannen hebben gekend en plotseling als opvoeder er langere tijd allleen voor kwamen te staan. Dit verklaard dus voor Astrid Lindgren de rol van zeerover van de vader van Pipi Langkous, iets waardoor het hele verhaaltje toch wel even in een ander daglicht kwam te staan. Zelf was ik ook eens geraakt door een boekje van haar vertaalster, Rita Törnqvist-Verschuur. Zij kreeg eveneens te maken kreeg met een ingrijpende verrandering in haar leven omdat ze gescheiden was geraakt van haar Zweedse man. Het boekje dat mij zo zeer sterk had kunnen aangrijpen, bleek voor haar een van haar eerste zelf geschreven boekjes te zijn geweest. Op haar verjaardag had ze van haar kinderen een aantal mooie stenen gekregen en met de vraag of ze daar een mooi verhaal over kon schrijven. Dit werd dus  "Een zeer zware bevalling" zoals ze het mij persoonlijk willen uitleggen. Ongemerkt had ik gebeurtenissen in dat boek van een Trollenkind herkend, die parelel hebben gelopen met mijn eigen leven. Ook dit verraste mij. Toen ik haar sprak was ze bezig met een openhartige boek over haar moeder en vertelde mij dat ze na het schrijven van dat boek, helaas geen kinderboeken meer kon schrijven. Maar of ze dat ook werkelijk niet meer heeft gedaan weet ik niet.

 

Decor DININ Beschilderde verhuisdozen als puzzel,  aan alle kanten beschilderde stapelbare houten kisten  en de inklapbare houten autobus ( van Hans de Groot)

Decor DININ: aan alle kanten beschilderde stapelbare houten kisten ( van Hans de Groot )

Decor DININ: de inklapbare houten autobus ( van Hans de Groot )

Decor DININ: Beschilderde verhuisdozen als puzzel ( van Hans de Groot)

Aansluitend op een decorstuk waarop water staat, een filmpje dat ik opnam in de Filippijnen en waar ook een bijzonder stukje dans in voorkomt. Het met water vermengde medicijn voor kinderen wordt ieder jaar bij miljarden babies geinjecteerd. Ouders vol van liefde voor hun kinderen zag ik evenaals  hun kinderen van gelaatsuitdrukking veranderen Deze bewegomg, die dus soms ook pijn inhoud, zal men echter in het hele leven kunnen gaan beleven als een deinende golvende zee. En dan kom ik dus aan bij een groep voetballende jongeren die zich niet alleen maar wat schoonspoelen met water, maar ook spontaan een prachtige dans aan mij lieten zien.

Portret van Hans de Groot  door Ben van Eck

wanneer je de tijd en rust er voor zult vinden of vrij zult willen maken, kun je die lange verhaal van mij over passie vernemen, een passie die ik voel voor dans

Het spijt me maar ook van een Filippijnse  polka word ik vrolijk en krijg ik de neiging om mee te bewegen, het is alsof er dan allerlei herinneringen in mijn hart naar boven komen. Maar ook raak ik opgewonden van een dans van Pina Baus. Of raak ik onder de indruk van een paar dansende groep mensen in het centrum van  Den Haag die ik dan even met mijn mobieltje opneem of raak ik zelfs onder de indruk van een soort van "carnavalsoptocht" die ik dan weer ergens anders op straat tegen kom.

Over Niek Zervaas

Documentaire: Niek Zervaas is zwaar gehandicapt en kan niet praten.

Als hij via een speciale techniek leert communiceren,

blijkt hij zeer intelligent te zijn.

Hij kan zelfs andere mensen helpen met hun levensvragen.

Om te kijken naar `Dansend hart`klik je op de volgende link:  Dansend hart


 

De Wereld Draait Door hele uitzending - 18-2-2013

Op 18 februari 2013 zendt de NCRV de documentaire Een Dansend Hart uit.

Deze film gaat over het fenomeen Niek Zervaas.

Niek is 23 jaar, zwaar lichamelijk gehandicapt en beroemd.

Aan tafel: Patty en Reinier Zervaas, de ouders van Niek.

 
 
  • Documentaire 'Een dansend hart' over Niek Zervaas...